5 potravin, které jste možná neprávem vyřadily z jídelníčku – a proč je vrátit zpět

Možná se vám nedaří otěhotnět a bylo vám doporučeno vyřadit mléčné výrobky, protože zahleňují. Možná jste během užívání hormonálních léků velmi přibraly, začaly chodit do fitka a v rámci diety vám zakázali uhlohydráty ve formě pečiva a chleba a doporučili více bílkovin. Možná dietní poradkyně – dokonce i ve formě medu a čerstvého ovoce. Možná vašemu synovi začala růst prsa a dětská lékařka zakázala kuřecí maso, a přestali jste jíst maso celá rodina.
Představte si, že byste museli nebo chtěli ze svého jídelníčku vyškrtnout těchto pět potravin – chléb, maso, mléko, med a ovoce. Pokud něco z toho nejíte, možná jste podlehli některému z populárních mýtů o výživě. A výsledkem je vegetariánství či ketodieta. Obojí nepovažuji za vhodné pro vyladění hormonů, ani pro zdraví. Tomu se ale můžeme podrobně věnovat v jiném článku.

Jste už unavení z neustálých rad, co jíst a nejíst? Já také. Proto jsem se rozhodla sepsat 5 potravin, které jím každý týden navzdory všem módním dietám a trendům. A víte co? Cítím se skvěle a nemám v úmyslu to měnit.

1. Chléb – Přítel nebo nepřítel?

Pamatujete si dobu, kdy byl chléb považován za základní potravinu? Já ano.

A pak přišla vlna nízkosacharidových diet (low carb, keto) a chléb se stal téměř démonem výživy. Mnozí ho obviňují z nadváhy, alergií a dalších zdravotních problémů. Jak to tedy je?

Fakta mluví jasně: chléb je cenným zdrojem živin. Obsahuje bílkoviny, vlákninu, vitamíny skupiny B a minerály jako železo a zinek. Dokonce i bílý chléb, který bývá často zatracován, má své místo ve vyvážené stravě.

Klíčem je, jako vždy, kvalita, množství a pestrost. Střídejte různé druhy chleba – celozrnný, žitný, kváskový, pohankový, rýžový, amarantový, dýňový, ořechový, semínkový, banana-bread … Každý přináší jiné nutriční benefity. Domácí chléb nebo pečivo z malé pekárny, která vyrábí ručně a ne strojově, bude vždy lepší volbou než průmyslově vyráběné produkty plné aditiv (kvůli strojovému zpracování) a aditiva mohou hormonální systém i trávení narušit.

Ale co lepek?“ slyším vás křičet. Lepek není jedinou problematickou látkou v kupovaném pečivu.

Naše trávení mohou narušovat i „látky zlepšující kvalitu mouky“ pro strojní zpracování těsta na automatické lince, GMO, lektiny, konzervanty, rezidua pesticidů a herbicidů, což jsou látky podobné estrogenům. A narušené trávení narušuje hormonální hladiny.

Můžeme to sice velmi snadno opravit Lunární nebo Hormonální jógou, mnohem lepší a efektivnější ale je, tomu předejít.

Testujte sami, jaké pečivo vám dělá dobře a jaké ne. Doma pečený kváskový žitný chléb může být pro tělo lepší než bezlepkový trvanlivý konzervovaný balený, protože je vysoce průmyslově zpracovanou a tím pádem hůře stravitelnou potravinou.

Naučte se péct svůj vlastní kváskový chléb, který může být klidně z pohankové nebo rýžové mouky, či z jakékoli jiné. Pestrost je velmi důležitá. Váš organismus vám poděkuje za energii a živiny, které mu chléb poskytne. Vaše hormonální hladiny, trávení a střeva se zlepší.

2. Maso – kompletní balíček živin

Maso se v posledních letech ocitlo pod palbou kritiky. Vegetariánství a veganství jsou na vzestupu a mnozí považují konzumaci masa za neetickou či nezdravou. Ale jaká je pravda?

Z nutričního hlediska je maso jednou z nejkomplexnějších a nejvýživnějších potravin, jaké můžete jíst. Maso je bohatým zdrojem vysoce kvalitních proteinů, železa, zinku, vitamínů skupiny B a mnoha dalších esenciálních živin. Tyto nutrienty jsou v mase přítomny ve formě, kterou naše tělo dokáže snadno využít. Navíc obsahuje kreatin a karnosin, látky důležité pro funkci svalů a mozku, které se v rostlinných zdrojích nevyskytují.

Klíčem je i tady kvalita a způsob zpracování. Maso z velkochovů plné antibiotik a hormonů samozřejmě není ideální volbou. Pokud si to můžete dovolit, sáhněte po mase z ekologických chovů nebo od místních farmářů. Zvířata chovaná v přirozených podmínkách poskytují nejen etičtější, ale i zdravější maso.

Co se týče způsobu přípravy, vyhněte se přepalovaným tukům – fritování a smažení, uzeninám a konzervám. Grilování na vysoké teplotě nebo smažení mohou vést ke vzniku škodlivých látek a zátěži jater, žlučníku a slinivky, což následně ovlivňuje hladiny hormonů. Místo toho zkuste dušení, vaření a pečení při nižších teplotách.

Uzeniny, salámy, párky obsahují rychlosoli, konzervanty, příchutě, sóju, cukr a jiné látky, které mohou zatěžovat klouby, ledviny, játra i slinivku. V poslední době mají i vysoký obsah cukru pro vylepšení chuti. A cukr je nejsilnější endokrinní disruptor. Raději místo salámu vyzkoušejte nakrájet na plátky vařené či pečené maso.

Nezapomínejte také na pestrost – střídejte různé druhy masa včetně ryb a mořských plodů. Každý druh přináší jiné nutriční benefity. Mořské ryby vám doplní jód pro lepší funkci štítné žlázy.

Klíčem je opět vyváženost. Nemusíte jíst steak každý den, ale pravidelná konzumace masa může významně přispět k vašemu celkovému zdraví a pohodě. Já například jím maso 1x týdně.

3. Mléko – Bílý zabiják nebo elixír zdraví?

Mléko je dalším kontroverzním tématem ve světě výživy. Někteří ho považují za nenahraditelný zdroj vápníku, jiní za nepřirozenou potravinu, kterou by dospělí lidé neměli konzumovat. Kde je pravda?

Klíčem k pochopení je rozdíl mezi průmyslově zpracovaným mlékem a mlékem v jeho přirozené formě. Běžné odstředěné, pasterizované a homogenizované mléko může být označeno za vysoce průmyslově zpracovanou potravinu, protože prochází procesy, které mohou snížit jeho nutriční hodnotu a změnit způsob, jakým ho naše tělo zpracovává, zvýšit propustnost střeva, záněty v těle, alergie apod. Může obsahovat antibiotika a hormony. Což může ovlivňovat i hormonální systém člověka.

Dalším problémem může být i rozdíl mezi A1 a A2 mlékem. Kráva A1 nadojí 30 litrů mléka denně, kráva A2 jen 15 litrů. A1 je zřejmě docíleno pomocí GMO a jsou zde další skrytá a zatím neprozkoumaná rizika. Máte k tomuto tématu více informací? Napište mi!

Na druhé straně čerstvé, nepasterizované, nehomogenizované mléko od sedláka a od krávy – nebo lépe od kozy – je bohatým zdrojem živin včetně probiotik, enzymů a „dobrých“ bakterií. Obsahuje vápník ve formě, kterou naše tělo dokáže snadno vstřebat, fosfor, stejně jako vitaminy A, D, E a K. Tyto živiny jsou klíčové pro zdraví kostí, zubů a svalů. Navíc mléko obsahuje další důležité vitamíny a minerály, což vždy souvisí s tím, jak je zvíře krmeno.

Samozřejmě, konzumace syrového mléka s sebou nese určitá rizika a v mnoha zemích je jeho prodej regulován. Pokud se rozhodnete ho zkusit, ujistěte se, že pochází z důvěryhodného zdroje s přísnými hygienickými standardy. Doporučuji ho pro jistotu převařit.

Alternativou mohou být i fermentované mléčné výrobky jako jogurt, kefír nebo sýr. Tyto produkty jsou často lépe stravitelné i pro lidi s laktózovou intolerancí a zachovávají si mnohé z benefitů syrového mléka.

4. Med – přírodní sladidlo s bonusy

Med je často považován za zdravější alternativu cukru, ale i on se občas ocitá pod palbou kritiky. Jaká je tedy pravda o tomto zlatavém nektaru?

Kvalitní, neupravovaný med je skutečně malým zázrakem přírody. Není to jen sladidlo – je to komplexní potravina s antibakteriálními, protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi. Obsahuje enzymy, minerály a dokonce i malé množství vitaminů.

Klíčem je opět kvalita a zpracování. Průmyslově zpracovaný med, který prošel filtrací a zahřátím na vysoké teploty, ztrácí mnohé ze svých benefitů. Hledejte tedy surový, nefiltrovaný med, ideálně od místních včelařů.

Co se týče obsahu cukru, je pravda, že med je sladký a kalorický. Ale na rozdíl od rafinovaného cukru je „živý“ a raw a nenarušuje hormony. Obsahuje fruktózu a glukózu v přirozeném poměru, spolu s dalšími látkami, které pomáhají našemu tělu tyto cukry zpracovat. Navíc, med je tak sladký, že ho obvykle používáme v menším množství než běžný cukr.

Doporučuji s ním zacházet jako s lékem a chránit před teplotami nad 42 stupňů C.

5. Ovoce – Přírodní cukrovinka nebo nutriční poklad?

Je až neuvěřitelné, že i ovoce se v poslední době ocitlo na seznamu „podezřelých“ potravin. Kritici poukazují na jeho obsah cukru a tvrdí, že může přispívat k obezitě a diabetu. Ale je to oprávněné?

Fakta jsou jasná: ovoce je jednou z nejzdravějších potravin, které můžeme jíst. Je bohaté na vlákninu, vitaminy, minerály a antioxidanty. Ano, obsahuje fruktózu, ale ta je „zabalená“ v komplexní matrici vlákniny a dalších látek, které zpomalují její vstřebávání.

Navíc, ovoce má nízkou kalorickou hustotu a vysokou sytivost. To znamená, že nás zasytí na dlouhou dobu při relativně nízkém příjmu kalorií. Studie opakovaně ukazují, že lidé, kteří jedí více ovoce, mají nižší riziko obezity, diabetu a srdečních chorob.

Klíčem je opět pestrost a volba kvality. Ideální je ekologicky pěstované z vlastní zahrádky. Střídejte různé druhy ovoce, abyste získali široké spektrum živin.

Také forma zpracování hraje roli. Odšťavněná ovocná šťáva je koncentrátem bez vlákniny, což se může hodit u některých vážných nemocí a být záchranou při potížích s příjmem potravy. Pokud ji pijete místo vody, pak ojojoj. Lepší formou je smoothie, kdy je pečlivě rozmixováno ovoce i se semínky, ideálně ve vakuu pro zachování vitaminů. Ovoce se tak stává stravitelnějším a získáme více živin, které by jinak jen prošly trávicím traktem.

A pamatujte, že čerstvé celé ovoce je vždy lepší volbou než ovocné džusy, které jsou zbaveny vlákniny a často obsahují přidaný cukr a konzervanty či jiné chemické vylepšující látky jako barviva, aromata apod., které opět mohou ovlivňovat náš hormonální systém.

Závěr: Naslouchejte svému tělu

V dnešní době jsme bombardováni informacemi o tom, co bychom měli a neměli jíst. Ale pravda je, že neexistuje univerzální strava, která by vyhovovala všem. Každé tělo je jedinečné a má své vlastní potřeby.

Místo slepého následování diet a trendů se naučte naslouchat svému tělu. Pozorujte, jak reaguje na různé potraviny. Jak na různé zdroje – plody ze své zahrádky, od sedláka nebo ze supermarketu. Jak reaguje na různé způsoby přípravy – čerstvě utržené, zavařené, mražené, konzervované, dušené / vařené, vysoce průmyslově zpracované nebo fritované v přepalovaných tucích.

Možná zjistíte, že vaše tělo touží po určitých potravinách v různých obdobích – jako například já mívám v létě melounové a okurkové období, později dýňové, jablečné, švestkové, makové…

Pamatujte, že klíčem ke zdravé stravě je rozmanitost a kvalita.

Vyhýbejte se vysoce průmyslově zpracovaným potravinám a zaměřte se na celé, minimálně upravené potraviny.

A především – užívejte a vychutnávejte si jídlo plnými doušky! Ráda říkám, že jídlo je má jediná radost v životě.

Stres a úzkost kolem jídla mohou být škodlivější než jakákoli jednotlivá potravina.

Takže příště, když uslyšíte, že byste se měli vyhýbat chlebu, masu, mléku, medu nebo ovoci, zamyslete se. Tyto potraviny byly součástí lidské stravy po tisíce let. Možná není problém v nich, ale v tom, jak jsme se je naučili zpracovávat a konzumovat v moderní době. S trochou vědomého přístupu mohou tyto potraviny zůstat cennou součástí zdravého a vyváženého jídelníčku.

Vylaďte si hormony vyladěnou stravou.

Tak co, jaké jsou vaše „zakázané“ potraviny, kterých se nikdy nevzdáte?

Podělte se v komentářích!

Martina Mangová
Jsem ta pravá pro ženy s nepravidelnostmi cyklu či v předčasné menopauze, protože dokážu odhalit pravé příčiny potíží a navrhnout to nejrychlejší trvalé řešení.
Komentáře